Pech of mazzel?

Stel je voor dat je voor een paar maanden op reis gaat met je camper. En dat je al die maanden niet één keer een probleem krijgt.

Wat een nachtmerrie zou dat zijn, toch? Zoveel gemiste kansen.

Ik ben heel serieus. Want wat zouden we veel gemist hebben als we níet met ons oude busje op pad waren gegaan. De bus rijdend houden bleek een nog veel grotere uitdaging dan we van tevoren hadden ingeschat. We hebben veel vaker stil gestaan dan we op hadden gerekend. We hebben elkaar zo vaak tijdens het rijden vragend aangekeken omdat we weer een ander rammelend, tikkend of schurend geluid hoorde. Ik ben opgehouden met bijhouden hoeveel keren Douwe onder de bus is gedoken om weer iets na te kijken, vast te maken of anders op te lossen. Wat zouden we veel gemist hebben zonder al deze problemen met de bus.

Want hoewel het in het moment soms stressvol was, zou ik geen van die keren gemist willen hebben. Het heeft ons zoveel gebracht. Die keer in Spanje dat we een week in een eco village moesten blijven en zoveel lieve mensen goed hebben leren kennen. Die keer in Italië dat we halverwege onze reis twee weken gestrand stonden voor het juiste onderdeel er was. Waar we eindelijk leerden om écht te vertragen. Een omslagpunt in onze reis. Die keer in Montenegro dat we bij een super unieke oldtimer garage terecht kwamen waar we ontzettend belangeloos geholpen zijn. Of de keer in Bosnië dat een hele club mannen de camper ter plekke op de camping kwam doorsmeren. En dit is slechts een greep uit de bijzondere ontmoetingen en bijzondere plekken waar we terecht kwamen door problemen met de wagen. De mensen die wij weer hielpen met onze kennis van wagens. De lessen die we leerden. Onvoorstelbaar, de vele lessen die we leerden. Niet alleen over hoe de wagen in elkaar zit én hoe hem te repareren. Maar ook over vertragen, vertrouwen hebben, loslaten, meeveren met wat er op ons pad komt en ons daaraan overgeven. Juist door alle gedoe met ons oude busje hebben we zoveel mooie dingen meegemaakt. Het is een onmisbaar onderdeel van ons verhaal geworden.

Onze nieuwe bus is maar vijf jaar jonger dan ons oude busje. Sommigen verklaren ons voor gek. Maar een oude wagen heeft ook veel voordelen. Het zijn in principe redelijk eenvoudige machines waarvan ook maar een beperkt aantal dingen stuk kan gaan. Douwe heeft al zoveel kennis, dat een nieuwe wagen leren kennen zeker gaat lukken. En alles zelf kunnen oplossen zonder afhankelijk te zijn van anderen heeft ook echt voordelen. Bovendien zorgt een oude wagen voor verbinding overal waar we komen. En de onvoorspelbare kant van een oude wagen vinden we juist een plus. Nu al heeft ook deze nieuwe wagen ons veel bijzondere ervaringen opgeleverd. We zouden het niet anders willen. En we hebben zóveel zin in alle nieuwe avonturen die deze wagen ons gaat brengen!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *