Op reis door Europa


Voor langere tijd op reis met het hele gezin – dat bleek nog eens een onvoorstelbare waardevolle ervaring te zijn!

Jarenlang riepen we dat we graag een reis wilden maken. Steeds was er een reden om het uit te stellen. Tot we ‘Spark your dream’ lazen van de familie Zapp. Wat zij kunnen, kunnen wij ook! We besloten niet meer te wachten maar te gaan. Ook al was de situatie niet ideaal. Het was een heel geregel met werk, Karlijn werd voor vertrek chronisch ziek, we gingen in een klein oldtimer busje en namen vier jonge kinderen mee. We rekenden erop dat de reis niet makkelijk zou worden, met één ouder die amper functioneerde, drie kinderen die schoolwerk moesten maken en een oude camper die vaak pech zou krijgen onderweg. Maar we vertrouwden er ook op dat het allemaal goed zou komen. Ook als dat ‘goed’ er anders uit zou zien dan van tevoren gedacht.

We reden eerst door het prachtig groene Portugal, daarna door Spanje met zijn wisselende landschappen en inspirerende projecten. We zagen vrienden, familie en cultuur in Italië. Genoten van het avontuur en wildkamperen in Albanië. In Montenegro trokken we via prachtige routes van nationaal park naar nationaal park. Daarna doken we in de indrukwekkende geschiedenis én gastvrijheid van Bosnië en Hercegovina.

In Kroatië beleefden we een bijzondere en magische week met vrienden. Langzaam reden we terug naar huis door Slovenië, Oostenrijk en Duitsland.
De eerste helft van de reis hadden we onvoorstelbaar veel regen en koude dagen, de tweede helft was één grote hittegolf, waarvan we verkoeling zochten in de bergen. De reis bleek inderdaad uitdagend. We kregen ontelbare keren pech met de camper, maar juist dit bleek uiteindelijk zo’n mooi onderdeel van het hele verhaal. We genoten van prachtige plekken, andere culturen en tijd samen als gezin. Bovenal ontmoeten we zoveel lieve mensen en ontstonden er meerdere hele bijzondere vriendschappen.

I’m not saying its easy, but I am saying its worth it.