Ons nieuwe project


We hebben een brandweerwagen gekocht om om te bouwen tot camper! Kijk je met ons mee hoe dat project verloopt?

Augustus 2024

Het is bijna zo ver, de afspraak bij de RDW waar de wagen als camper gekeurd gaat worden. Hij is nog lang niet af, maar we hebben de afgelopen weken hard gewerkt om in ieder geval alle eisen die nodig zijn voor de keuring rond te krijgen.

We maakten de keuken verder af. Vulden hoekjes en gaatjes op, bevestigden grepen en vergrendeling voor tijdens het rijden. We gingen verder met kastjes op maat maken bij de bedden. Ook maakten we een aantal andere dingen af waardoor het iets netter oogt. Zo gaven we de muren binnen een likje verf en maakten we ons hefdak verder af. En niet onbelangrijk, we bevestigden alle vergrendeling voor de hefdaken, zodat ze niet per ongeluk open kunnen gaan tijdens het rijden!

Als laatste gingen we aan de buitenkant aan de slag. We kregen een ‘voordeur’ met slot. En we begonnen met het verven aan de buitenkant, zodat we ook het laatste raam(voorlopig) kunnen plaatsen en met een dichte bak kunnen rijden. Niet onbelangrijk! Gelukkig zat ook deze houtnerf laag er meteen goed op.

Nu vingers crossed voor de keuring volgende week!

Juli – Augustus 2024

Het is tijd voor het plaatsen van ramen! Maar voordat ze erin kunnen, moet er van alles voorbereid worden. We verven zowel de buitenkant als de binnenkant alvast, zodat we niet straks om de ramen heen hoeven te verven. De buitenkant is best even spannend maar we krijgen de houtlook er netjes op!

We maken zelf kozijnen op maat, die we vervolgens beitsen en lakken. Zo kunnen de ramen meteen goed klemvast bevestigd worden. Wat een totaal ander gezicht geeft het al met ramen erin!

We plaatsen ook een maxxfan en een dakraam, wat lekker veel licht geeft binnen. En voor alle ramen geldt natuurlijk dat we kilometers kit gebruiken om te zorgen dat het goed waterdicht is allemaal!

Juli 2024

Nu het wandje staat kunnen we de keukenkastjes gaan plaatsen en afwerken. We leggen in het voorste deel alvast de vloer, maken een lade op maat voor de ruimte achter de plint en maken een wandje voor tegen de zijkant van de keuken. Ook vullen we verschillende hoekjes op. We hebben een aanrechtblad van boomstambladen, die door de hoek erin een project op zich is om helemaal precies op maat te krijgen en aan elkaar te maken. Maar als hij eindelijk past gaat hij in de olie en ziet het er al heel anders uit!

Ook zagen we de eerste ramen uit. Behoorlijk spannend wel om gaten te maken in een net verse bak! Ook beginnen we met het afwerken van de hefdaken aan de binnenkant. We isoleren de aluminium ombouw en maken vervolgens houten platen op maat, die we bekleden met bekledingsstof. Deze popnagelen we vervolgens vast. Zo is het strak afgewerkt maar ook comfortabel voor als je ertegenaan komt tijdens het slapen en spelen. In het hefdak in de alkoof plaatsen we de plafondplaat met fotobehang, wat nog een behoorlijk ingewikkeld klusje bleek om hem er in te krijgen, langs de gasveren. Maar met drie personen sterk is het gelukt!

Juni – Juli 2024

Stiekem waren we al aan de binnenkant begonnen in de paar weken die tussen het opbouwen van de bak en het plaatsen van het dak en de hefdaken zaten. En daarna zijn we er vrolijk mee door gegaan! We plaatsten een stevige vloer, starten met de constructie van het stapelbed en plaatsten een wandje met schuifdeur erin.

De vloer in het achterste deel is deels verhoogd. Omdat de wielkasten deels de bak in komen zou er toch al een drempel zitten, en we hebben ervoor gekozen de vloer door te trekken. Dat geeft ook meteen ruimte om alle leidingen en snoeren weg te werken.

Nu het wandje er staat kunnen we gaan beginnen met de keuken opbouwen. Next, ramen uitzagen!

Mei – Juni 2024

Eindelijk is het zo ver! Bas en Mark, onze carrosserie bouwers, zijn ‘s ochtends om 7 uur gekomen en hebben 12 uur lang doorgebouwd aan de bak. Zoals verwacht ging alles anders, want nog niet alle profielen waren er waardoor het dak er nog niet op kon. Daar zijn ze een paar weken later voor terug gekomen.
Een week later volgde nog een spannende dag… De hefdaken werden op het dag geplaatst! De dagen hiervoor hebben we heel hard doorgewerkt om de hefdaken, die nog in onze tuin stonden, af te maken. De plafondplaten erin, het laatste doek afmaken en bevestigen en de gasveren goed vast zetten.

Het is echt ontzettend gaaf om het nu samen te zien komen. Om in de camper te kunnen staan en een gevoel van ruimte te krijgen, om ernaast te staan en hem vorm te zien krijgen! Nu kunnen we heel hard aan het bouwen.

Maart – Mei 2024

De afgelopen maanden zijn we druk geweest met zo veel mogelijk voorbereiden. Het chassis is schoongemaakt en verlengt met 60cm, gemaakt door de lasser. De stootbalk is bevestigd. De watertanks zijn opgehangen. De voorbereidingen voor het ophangen van de dieseltank zijn ook gedaan. De remleidingen moesten iets aangepast maar ook dat is gelukt.
We zijn verder gegaan met de hefdaken. Alle drie de hefdaken zitten nu in elkaar en zijn geverfd. Na de eerste verfronde kwam een behoorlijke tegenslag door een plotselinge onweersbui, waardoor we weer deels opnieuw moesten en niet alle schade te herstellen bleek. Maar inmiddels zitten ze allemaal weer zo goed als kan in de verf. Eén van de daken heeft ook een doek inmiddels, die goed past. Nu kunnen we ook de andere twee doeken in elkaar naaien. De keukenkastjes zijn allemaal klaar en het aanrechtblad is ook in de maak.

Inmiddels zijn de platen en profielen voor de bak geleverd en gaat binnenkort de bak opgebouwd worden. Dat vraagt nog om wat voorbereiding, een deel van de platen en profielen moeten al geverfd worden omdat we daar straks niet meer goed bij kunnen. We zijn nu dus eerst druk met de laatste voorbereidingen en dan zijn de volgende foto’s die volgen die van iets wat lijkt op een camper!

December – Februari 2023/2024

We zijn eerst naar de tekentafel gegaan om een plan te maken. Hoe moet de camper eruit komen te zien uiteindelijk? Wat hebben we nodig, waar kunnen we alles plaatsen? Zes bedden kwijt kunnen en voldoende leef- en opbergruimte overhouden is een hele uitdaging. Uiteindelijk krijgt de tekening steeds meer vorm en kunnen de materialen voor de opbouw besteld worden. Domper: Er zit een veel langere levertijd op dan gemiddeld, dus de opbouw komt pas in April.

Tijd voor plan B, er is van alles dat we kunnen doen ter voorbereiding zodat we straks als een speer kunnen bouwen. De watertanks zijn op maat getekend en besteld. De uitlaat is verplaatst en gerepareerd. De cabine is alvast geverfd. We willen zoveel mogelijk met herbruikbare materialen bouwen. Aan de ene kant om de kosten binnen de perken te houden, aan de andere kant vanuit duurzaam oogpunt. We vonden alle ramen tweedehands en restaureerden deze. We zijn vast begonnen met het bouwen van de drie hefdaken. We maakten nieuwe wielkasten uit platen van de oude opbouw. We vonden een grotere dieseltank. Een lasser is het chassis voor ons aan het verlengen. We zijn zelfs al de keukenkastjes aan het verzamelen via marktplaats en aan het opknappen en naar een vloer aan het kijken. Zo kunnen we straks als een speer meters maken als de onderdelen van de opbouw binnen komen!

Oktober – November 2023

De achterkant van een brandweerwagen heeft geen stahoogte en is moeilijk te isoleren. We hebben besloten de bak eraf te halen en er een hele nieuwe opbouw op te bouwen. Stap één is dus alles wat eraf moet, eraf slopen! Met hulp van vrienden schoten we flink op en de kinderen hebben ook vol enthousiasme geholpen. Het is ontzettend leuk om het echt met elkaar samen te doen en we genieten van het enthousiasme van de kinderen.

Een deel van wat we van de wagen af hebben gehaald hebben we bewaard om later te kunnen hergebruiken in het bouwen. De rest is allemaal naar de metaalrecycling gegaan.