Moeten ze niet naar school?

Nu ik het door mijn boek weer veel met mensen heb over onze reis, komt deze vraag ook weer regelmatig langs. Technisch gezien, ja, ze moeten naar school. In Nederland geldt niet alleen een leerplicht, maar ook een schoolplicht. Tijdens onze reis waren we dan ook uitgeschreven, alsof we tijdelijk geëmigreerd waren.

We waren altijd al kritisch over het onderwijs. We vinden het een verouderd systeem waar heel veel kansen liggen om te veranderen. Maar onze reis heeft dat nog sterker aangewakkerd.

Want jeetje… wat hebben de kinderen onvoorstelbaar veel geleerd door niet op school te zijn. Ja we hadden werkboekjes mee en ja die hebben we keurig doorgewerkt. Maar eerlijk gezegd denk ik dat ze daarvan niet tot nauwelijks iets geleerd hebben.

Waar ze wel iets van leerden? Van de enorme hoeveelheid dieren die we tegenkwamen en observeerden in het wild, die je in Nederland niet ziet. Van de historische gebouwen die we bezochten. Van de vele musea die we bezochten in alle verschillende landen, over techniek, ruimtevaart, mummies, geschiedenis van landen, illusies, veiligheid, het menselijk lichaam, roofdieren, voertuigen, oorlogen, criminaliteit en rechtspraak en nog meer. Ze leerden van de verschillende fossielen die we vonden. Ze leerden over bergen, watervallen, grotten, woestijnen, de zee, warmwaterbronnen, landschappen en klimaten, door al die plekken daadwerkelijk te bezoeken. Ze leerden over de natuur en planten in veel verschillende landen, onder andere door educatieve wandelingen. Ze leerden in tien verschillende talen alle beleefdheidswoorden, ze leerden heel veel meer Engels dan ze al konden én Duits omdat we een tijd samen met een Duits gezin reisden. Ze volgden verschillende workshops. Ze leerden over culturen. Ze zagen op hoeveel verschillende manieren mensen kunnen leven en gelukkig kunnen zijn. Ze leerden mensen kennen die hun hart volgden en met passie iets opbouwden. Ze ontmoeten zóveel mensen. Ze gingen zelfs in Albanië met hun nieuwe vriendin een ochtend mee naar een schooltje in de bergen.

En bovenal groeide hun zelfvertrouwen en leerden ze zichzelf beter dan ooit kennen. Of ze niet naar school moeten? Nee, wat ons betreft niet perse. Het leven heeft ons zoveel te leren.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *